Înființată în 1990, SRBB își propune promovarea utilizării sigure, durabile și benefice a cercetării fundamentale și a inovației în bioinginerie și biotehnologie. De asemenea, oferă un forum pentru cooperarea interdisciplinară și internațională. SRBB este implicată în următoarele activități:
- Promovarea cooperării interdisciplinare naționale și internaționale
- Organizarea de ateliere și întâlniri științifice
- Încurajarea colaborării între mediul academic, cercetare și industrie
- Efectuarea de studii și cercetări în subdomeniile specifice
- Colaborări cu organisme guvernamentale pe probleme legate de bioinginerie și biotehnologie, cu impact asupra economiei naționale
- Stimularea inovației și transferului de tehnologie
- Promovarea aplicării etice și sociale a biotehnologiei
- Promovarea înțelegerii publice a biotehnologiei
- Diseminarea informațiilor specifice
- Implicarea în educație și formare profesională
- Menținerea unor bune relații cu Federația Europeană de Biotehnologie
Obiectivele SRBB
„Societatea Română de Bioinginerie și Biotehnologie” își propune să afirme bioingineria și biotehnologiile pe plan științific și economic, având în vedere pericolele pe care industrializarea clasică le presupune pentru biosferă. Este imperios necesară armonizarea tehnosferei cu biosfera. Aceasta implică reconsiderarea tehnosferei prin prisma bioingineriei și biotehnologiilor, cunoscând avantajele ecologice pe care le prezintă aceste domenii.
Biotehnologia, ca și concept general, se concentrează pe utilizarea, desfășurarea și adaptarea proceselor biologice pentru a dezvolta tehnologii și produse care răspund diferitelor nevoi ale societății. Biotehnologiile utilizează sisteme biologice și organisme vii, iar prin modificarea acestora obțin produse cu valoare adăugată (de exemplu, producția de biocombustibili sau antibiotice).
Subdomenii ale Biotehnologiei
Biotehnologia, ca domeniu distinct, se suprapune cu mai multe domenii, cum ar fi medicina, chimia și biologia. Include subdomenii distincte, cărora la nivel internațional li s-au atribuit culori specifice:
- Biotehnologii roșii: medicale (sănătate și aplicații medicale)
- Biotehnologii galbene: alimentare (procesare și nutriție)
- Biotehnologii verzi/brune: agricultură (inclusiv OMG și adaptare la schimbări climatice)
- Biotehnologii gri: mediu (inclusiv bioremediere)
- Biotehnologii albe: producție de polimeri, biocombustibili
- Biotehnologii albastre: resurse acvatice (inclusiv tratament ape uzate)
- Biotehnologii aurii: practici de laborator, bioinformatică, modelare moleculară
Biotehnologiile se clasifică și în funcție de tipul organismelor vii utilizate, dezvoltându-se specific în domeniul vegetal, animal sau alimentar (biotehnologii vegetale, alimentare, animale), inclusiv prin utilizarea de microorganisme (bacterii, drojdii, fungi), denumite generic biotehnologii microbiene, cu aplicații industriale, agricole, medicale etc.
Bioingineria
Bioingineria este un domeniu multidisciplinar care combină elemente din diverse domenii, inclusiv medicina, biologia și ingineria. Se concentrează pe dezvoltarea de materiale, instrumente, echipamente și tehnologii pentru a proiecta soluții sau noi abordări în biomedicină, cum ar fi crearea de proteze, organe artificiale și echipamente chirurgicale de ultimă generație. Bioingineria aplică ingineria în procese biologice, alimente, agricultură și procese de mediu.
În cadrul bioingineriei s-au delimitat specializări precum:
- Imagistica
- Biomecanica
- Inginerie celulară și tisulară
- Dispozitive medicale
- Biologie sintetică
- Bionanotehnologie
- Biologie computațională
Diferențele între Bioinginerie și Biotehnologie
Deși există suprapuneri între bioinginerie și biotehnologie, există și diferențe clare între cele două domenii:
- Bioingineria se bazează pe principii inginerești aplicate biologiei și medicinei, cu o abordare distinct multidisciplinară, în timp ce biotehnologia este în esență o știință biologică aplicată.
- Bioingineria se concentrează pe sănătatea clinică și medicală, în timp ce biotehnologia se concentrează pe dezvoltarea de soluții în diverse domenii, de la agricultură la bioeconomie și medicină.
- Biotehnologia se bazează pe înțelegerea biologiei și chimiei, folosind organisme vii pentru a dezvolta soluții tehnologice, în timp ce bioingineria utilizează cunoștințe avansate de matematică și fizică, materiale și tehnologii avansate.
- Bioingineria caută soluții pentru a diagnostica, trata și preveni bolile sau dizabilitățile, în timp ce biotehnologia are o aplicare mai largă, de la genetică la gestionarea deșeurilor.